Big Bagi – gdzie się przydają?
4 sierpnia 2023
Pakowanie próżniowe worków Big Bag – Zalety stosowania
19 stycznia 2024
Show all

Na czym polega pakowanie próżniowe worków Big Bag?

W dzisiejszych czasach konsumenci bardzo cenią świeżość i dłuższy okres przydatności do spożycia produktów spożywczych. Dlatego producenci i dostawcy muszą stosować zaawansowane techniki pakowania, aby sprostać tym oczekiwaniom. Dwie popularne metody, jakie można wykorzystać w tym celu, to pakowanie próżniowe worków big bag lub pakowanie w nich produktów spożywczych w atmosferze modyfikowanej. Z poniższego artykułu dowiesz się, dlaczego warto pakować produkty spożywcze w próżni w worki big bagi.

Pakowanie próżniowe worków big bag – na czym polega?

Zanim przejdziemy do odpowiedzi na to pytanie, warto wspomnieć, że worki typu big bag to duże pojemniki wykonane z polipropylenu o wytrzymałej konstrukcji. Posiadają one wyposażone w specjalne uchwyty do transportu. Stosuje się je w różnych branżach, głównie w transporcie i przechowywaniu produktów spożywczych (nasion, przypraw, orzechów) lub sypkich (np. piasku, czy żwiru). Umożliwiają one efektywne i bezpieczne transportowanie tych towarów.

Pakowanie próżniowe big bagu polega na obniżeniu ciśnienia wewnątrz opakowania z poziomu około 1000 hPa (ciśnienie atmosferyczne) do zazwyczaj wartości w zakresie 300-400 hPa. Oczywiście, istnieje możliwość stworzenia większej próżni, nawet poniżej 100 hPa, ale ze względu na duże obciążenie zarówno opakowania, jak i produktu, takie wartości są rzadko spotykane. Pakowanie próżniowe w big bagi jest stosowane w szczególności do przechowywania i transportu produktów spożywczych, a t.

Niemniej jednak przy głębokiej próżni, wynoszącej około 300 hPa, technologicznie można osiągnąć poziom zawartości tlenu na poziomie wynoszącym około 6%. Jednakże czasami wymagany jest poziom zawartości tlenu ≤ 2%, co jest to praktycznie niemożliwe przy użyciu samej próżni. W takich przypadkach, aby spełnić wymagania klienta, niezbędne jest modyfikowanie atmosfery wewnątrz opakowania. Polega ono na wykorzystaniu gazów naturalnie występujących w powietrzu: azotu (N) lub dwutlenku węgla (CO2). Azot pozwala obniżyć poziom tlenu w opakowaniu próżniowym do wartości 2%, natomiast dwutlenek węgla niweluje rozwój mikroorganizmów, takich jak bakterie tlenowe, grzyby, czy pleśnie.

Należy zauważyć, że big bagi lub dedykowane do nich wkładki do pakowania próżniowego umożliwiają zastosowanie tej technologii już na etapie przechowywania surowców, półproduktów, czy też gotowych wyrobów spożywczych. Oprócz tego produkty można przechowywać w dużych pojemnikach zbiorczych, nawet o pojemności powyżej 2000 litrów. Znacznie usprawnia to proces produkcji, przynosi oszczędności związane z logistyką, a co najważniejsze zapewnia świeżość produktom.

Dlaczego warto pakować produkty w próżni w workach big bag?

Pakowanie próżniowe stosowane jest do przedłużenia przydatności do spożycia produktów spożywczych. W jego przypadku większość powietrza jest usuwana z opakowania, po czym zostaje ono hermetycznie zamknięte w celu utrzymania próżni. Należy zauważyć, że technika pakowania próżniowego w big bagi:

  1. Chroni zawartość przed utlenianiem lub znacząco zwalnia ten proces. Dzięki temu produkty spożywcze nie psują się tak szybko.
  2. Zapobiega gromadzeniu się wilgoci. Zatem hamuje rozwój mikroorganizmów rozwijających się w atmosferze tlenu.
  3. Pozwala wydłużyć okres przydatności produktów do spożycia. Towary pakowane próżniowo dłużej zachowują swoją jakość i świeżość.
  4. Zmniejsza objętość i unieruchamia produkty w określonej pozycji. Ma to ogromne zalety w transporcie i przechowywaniu.

Niemniej jednak trzeba zauważyć, ze wybór między zwykłym pakowaniem, pakowaniem próżniowym, a pakowaniem w atmosferze modyfikowanej w worki big bagi zależy od konkretnego produktu i jego właściwości. Zaleca się zatem przeprowadzić analizę możliwości transportu danego produktu i potrzeb rynkowych, aby dokładnie określić, która metoda pakowania będzie najlepiej dostosowana do danych wymagań. Ostatecznie, zarówno pakowanie próżniowe worków big bag, jak i pakowanie w atmosferze modyfikowanej stanowią skuteczne narzędzia do przedłużenia okresu przydatności produktu do spożycia.

video
play-sharp-fill