Pakowanie Próżniowe

Pakowanie próżniowe lub w zmodyfikowanej atmosferze dla big bagów oraz innych opakowań zbiorczych.

Paktainer wdrożył technologię umożliwiającą wgrzewanie specjalnych zaworów do produkowanych przez nas wkładów. W śród wielu typów zaworów, w ofercie mamy też rozwiązanie pozwalające na pakowanie próżniowe lub w zmodyfikowanej atmosferze (w celu redukcji poziomu tlenu i zastąpienie go azotem, lub w celu zwiększenia poziomu dwutlenku węgla w opakowaniu).

Specjalnie zaprojektowany zawór pozwala w krótkim czasie osiągnąć próżnie nawet w opakowaniu o pojemności 2000 litrów.

Zalety pakowania próżniowego oraz w zmodyfikowanej atmosferze

Najważniejszą zaletą pakowania próżniowego i MAP jest wydłużenie czasu przydatności do spożycia pakowanego produktu. Poprzez redukcję poziomu tlenu w opakowaniu, hamuje się rozpad kwasów tłuszczowych a także starzenie się produktu. Produkt zachowuje świeżość i aromat, a w przypadku produktów wrażliwych na mikroorganizmy, zabija insekty oraz hamuje rozwój grzybów. Próżnia i fakt, że stosowane wkłady mają wysokie parametry barierowości, pozwalają na zachowanie określonej wilgotności pakowanego produktu. Próżnia pozwala też na zredukowanie objętości opakowania.

Rodzaje wkładek

W zależności od pakowanego produktu oraz celów jakie chcemy osiągnąć, stosowane są wielowarstwowe folie barierowe na bazie EVOH oraz laminaty na bazie ALU. Rozmiary wkładek dopasowujemy do opakowanie zewnętrznego, głównie big bagów, oktabin, czy kartonów przemysłowych. Możemy także tworzyć duże kaptury jako opakowanie scalające mniejsze opakowania np. worki 25 kg.

Jak wygląda proces pakowania próżniowego big bagów i do czego może być stosowany?

Po określeniu wymiarów oraz rodzaju wkładu opakowanie jest gotowe do użycia przez klienta. Po napełnieniu wkładu należy zgrzać jego górną część. Następnie zawór wkładki łączymy ze specjalną maszyną, którą można w szybki sposób zaprogramować – wybrać poziom próżni jaki ma wytworzyć lub w przypadku pakowania w zmodyfikowanej atmosferze – jaki poziom tlenu, lub innego gazu ma zostać osiągnięty. Zawór jest wyposażony w filtr, który pozwala go stosować także w przypadku proszków. Głównymi produktami do których wykorzystuje się tą technologię są orzechy, pistacje, kawa, nasiona, ryż czy herbata.

Skontaktuj się z naszym działem sprzedaży w celu otrzymania dodatkowych informacji.

Masz do nas pytania? Skorzystaj z formularza kontaktowego!


Czytaj więcej

* - pola wymagane